Periyodik Raf Bakımı Nasıl Olmalıdır?

İşletmelerde kullanılan raf sistemlerinin periyodik kontrolü oldukça önemlidir. Aksi halde en önemli işlevsel role sahip olan raflar bazı sorunlara neden olabilir. Demirbaş olarak nitelendirilen; lojistik, depo ve ambar gibi alanlarda sıklıkla kullanılan rafların farklı kullanım amacına uygun tasarlanması periyodik bakım gerektiriyor.

Raf sistemleri tek seferlik kurulum sonrası bazen kaderine terk ediliyor. Üzerinde olan yükler, indirme ve kaldırma işlemleri nedeniyle sürekli deforme olan raf sistemlerinin ufak bir parçasında oluşacak hasar yüklerin zarar görmesine neden olur. İş güvenliği adına çalışanların güvenli alanlarda çalışması da raf sistemleri bakımı ile sağlanır. Peki, periyodik raf bakımı nasıl olmalıdır?

İş Güvenliği İçin Periyodik Raf Bakım

İş güvenliği sadece kullanılan iş malzemeleri değil, çalışma ortamında bulunan her ekipmanın ve demirbaşın güvenilir olması ile sağlanır. Dolayısıyla ekipmanlarınızda oluşan sorunlar nedeniyle çalışanlarınıza hayati tehlike alanı oluşturabilirsiniz. İş güvenliği tedbirleri içerisinde özellikle büyük depolama alanlarında yer alan raf sistemlerinin bakımı da vardır.

Hangi Raf Sistemlerine Periyodik Bakım Yapılır?

Raf sistemleri kullanım amacına, yerine ve alana göre tasarlanır. İhtiyacınıza uygun olarak kurulumu yapılan raf sistemleri raylı, katlı, asansörlü, sırt sırta ya da farklı modellerden oluşabilir. Kullanılan raf sistemleri üretilirken ürün ağırlıklarına göre hesaplama yapılır.

Raf sistemleri;

  • Mağaza Dekorasyonu
  • Vitrin Dekorasyonu
  • Raf Dekorasyonu
  • Vitrin
  • Orta Stand
  • Raf

Bu ürünlerin mağaza ya da showroom alanlarında kullanımı, sektöre, ürünlere ve alan büyüklüğüne göre değişir. Bir mağazada kullanılan raf sistemleriyle, depolama ya da yapı marketlerde kullanılan raf sistemleri aynı değildir. Bunun nedeni ürün boyutları, malzeme içerikleri ve ağırlıklarıdır.

Periyodik Raf Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Eski Raf Sistemlerinizin Bakımı Nasıl Yapılır?

Uzun süreli kullanımlarda ortaya çıkan sorunlar genellikle bakımı yapılmayan raf sistemlerinden kaynaklıdır. Depo raf tasarımlarının depo ve mağazaya uygun olarak tasarlanması, kullanım amacı nasıl bakım yapılması gerektiğini gösterebilir. Yapılan rutin bakımlarda raf sistemlerinin birleşim noktalarından cıvatalarına, emniyet pimlerinden ayak kısımlarına kadar gerekli kontroller yapılmalıdır.

Raf Sistemlerinde Yaşanan Sorunlar Nelerdir?

Raf sistemlerinde bulunduğu alana göre yaşanan sorunlar farklılık gösterir. Özellikle büyük depo alanlarında yüklerin indirilip bindirilmesi için forklift çalışır. Alanın dar, geçişin mümkün olmadığı alanlarda forklift geçişleri sırasında raf sistemlerinin ayaklarına zarar verir.

Bu zamanla darbe sonucu korozyona uğramasına, raf sisteminin sabit duruşunu bozmasına neden olur. Denge kaybı sonrası yaşanan devrilme ya da kırılma bundan kaynaklıdır. Çalışanlar için güvenliğin olmadığı bu alanlarda çalışmak son derece tehlikelidir.

Raf Sistemlerinde Cıvata ve Somun Bakımı

Raf sistemlerinde kullanılan cıva ve somunlar en önemli güvenlik malzemesidir. Rafları birbirine tutan, onların sabit kalmasını ve ağırlığı taşımasını sağlayan bu malzemeler zamanla korozyona yenik düşer.

Gevşeme, yerinden oynama ya da çıkma gibi sorunlar yaparak raf sistemlerinin dengesini bozar. Aynı zamanda kurulum esnasında işini düzgün yapmayan kişiler tarafından eksik takılan cıvata ve somunlar nedeni ile raflar istenilen verimi göstermezler.

Raf Sistemlerinde Palet Altı ve Stoper Travers Bakımı

Travers raf sisteminde palet altında kullanılan emniyet adına önemli malzemeler arasındadır. Bu malzemelerin deforme olması hatta hiç kullanılmaması raf sistemlerinin ömrünü kısaltan sorunlar arasındadır.

Destekleyici elemanlar arasında olan bu malzemeler için yapılması gereken bakımda travers kullanımı vardır. Ağır yük raf sistemlerinin olmazsa olmazı olan stoper raf sistemlerinin de mutlak suretle olması, yıpranmışsa bakımı yapılmalıdır.

Raf Sistemi Yanal Yük Çaprazlarının Bakımı

Raf sistemlerinde yanal yükler için sırt kısmına çapraz bölmeler yerleştirilir. Kurulum sırasında eksik takılan ya da gevşeyen bu parçaların kontrol edilmesi ve sorunun hemen giderilmesi gerekir.

Raf Sistemlerinde Deprem Bağı Bakımı

Raf sistemlerinde kullanılan deprem bağının güvenlik adına en kaliteli ve mukavemetli malzemeler olması gerekir. Aksi halde istenilen güvenliği yerine getirmez ve diğer parçalara da zarar verir.

Periyodik Raf Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Raf Sistemlerinde Sehim ve Eğim Bakımı

İstenilmeyen en kötü durumlar arasında yer alan yük baskısı sonucu sehim sonrasında bakım yapılmaz ise eğime yol açan bu sorun için bakım yapılması gerekir. Bunun nedenleri arasında tahmin edilen yüke uygun yapılan rafların farklı amaç ve daha ağır yük için kullanılmasından kaynaklıdır. İşletmeler bir ürünü aldıklarında bazen daha fazlasını bekleyebiliyorlar. Bir yandan maliyetten kaçarken diğer yandan ellerindeki demirbaştan da olabiliyorlar.

Raf Sistemlerinde Çözüm ve Periyodik Muayene

Raf sistemlerinde çözüm ve periyodik muayene için işin uzmanından destek almalısınız. Bazen işletmeler çalışanlarına bu tip sorunları yükleyerek tamir edilmesini talep edebiliyor. Yetersiz ekipmanla yapılan her tamir işlemi raf sistemlerinize kalıcı zararlar verebilir.

Yeni kurulum yapılan bir raf sistemini profesyonel firmaya yaptırdıysanız garantili ürün olduğundan sorun yaşamazsınız. Eski ve uzun yıllar kullandığınız ekipmanlarınızı ise bakım ile bir süre daha kullanabilmeniz mümkündür.

Periyodik Muayene Nasıl Olmalıdır?

Bir periyodik muayene iş güvenliği mühendisleri ve uzman ekip ile yapılmalıdır. Bu muayene sonucunda muayene belgesi ve rapor almanız mümkündür. Kullanılan depo sisteminin otomatik ya da manuel sistemde olması periyodik muayeneye engel teşkil etmiyor.

Bu nedenle yapılacak her iş ve işlemde dikkat etmeniz gerekenler arasında raf sistemlerinizi nereden temin ettiğiniz ve en son ne zaman muayene yaptırdığınızdır. Bazı raf sistemlerinize yeni ürünler doğrultusunda mevcut eklemeler yaptırmak isteyebilir, raf sistemlerinizi tamamen değiştirebilirsiniz.

Böylesi durumlarda işinde uzman, güvenilir ve referansları olan bir firma ile çalışmanız garanti adına önemlidir. Kullanılan malzemelerin birinci sınıf olması hem firmanızı hem de çalışanlarınızı korur. Ürünlerinizin ve ekipmanlarınızın raf sistemi sorunları ile zarar görmemesi firma maliyetinizi dengelemeniz, daha büyük masraflarla karşılaşmayacağınız anlamını taşır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu