Ofis Ortamı İçin Raf Önerileri

Ofis ortamları kalabalık ve yoğun çalışılan alanların başında yer alır. Bu gibi ortamlarda farklı pozisyonlarda ve farklı birimlerde çalışan onlarca insan mevcuttur. Çalışanların ihtiyaçlarını karşılamak ve ofis düzenini sağlamak gerekir. Bu düzen ortamını yaratmak için mobilyalar ve raflar gerekmektedir. Ofis ortamlarında raf sistemleri sıklıkla kullanılır. Raflar ofis ortamlarında ortamı toparlayıcı işlevsel bir parçadır. İhtiyaca göre ofis ortamlarına raf düzeni kurulabilir. Bu rafları etkin bir şekilde kullanmak ve düzeni sağlamak ise çalışanların elinde olan bir konudur. Ofis ortamları için farklı raf sistemleri önerilebileceği gibi bu raf sistemlerinin nasıl daha aktif kullanılacağı da önerilir.

Kapaklı Raf Sistemleri

Ofis ortamlarına tavsiye edilen ilk raf sistemi kapaklı raflardır. Kapaklı raflar ortamı daha toplu gösterirken belgeleri de gizlemiş olur. Kapalı rafların içi ne kadar dağınık olursa olsun toplanmasa bile dağınıklık görünmez. Düzen kurma açısından idealdir. Az personelle çok iş yapmak isteyen ofis ortamları için uygun olabilir. Rafları temizlemek ve düzenlemek için temizlik personeli çalıştırmak istemeyen bir ofis yöneticisi bu tip kapalı rafları tercih edebilir.

Açık Raf Sistemleri

Ofis ortamlarında sıklıkla kullanılan raf sistemi açık raf sistemleridir. Açık raf sistemleri her daim toplu ve temiz tutmak gereken raflardır. Bunun yanı sıra açık raf sistemlerinde neyin nerede olduğunu aramaya gerek yoktur. Her çalışan hangi dosyanın ya da hangi malzemenin nerede olduğunu bilir. Kimse birbirine neyin nerede olduğunu sormaz. Açık raf sistemleri ofise çalışma havası katan bir tarzdır. Renkli dosyalar ve kağıtların gözükmesi ortama tamamen bir çalışma havası katar. Açık rafların temiz tutulması için ofiste bir temizlik görevlisinin olması gerekmektedir.

Dosya Rafları

Ofis Rafları

Rafların kendi aralarında kategorilere ayrılması da tavsiyeler arasında yer almaktadır. Bu ayırma işlemi işlerin daha düzenli yürümesini sağlar. Ofisteki rafların bazıları dosya rafı olarak ayrılabilir. O raflara dosya dışında her hangi bir şey koyulmaz. Böylece aranılan dosya hemen bulunur ve düzende sağlanmış olur. Bu şekilde ayrıştırılmış raflar daha az dağılır.

Önemli Evrak Rafları

Gelen evrak ya da giden evrak gibi önemli evrakların koyulacağı bir raf ayrılıp buna önemli evrak rafı denilebilir. Dosyaların ya da diğer malzemelerin arasına konulan önemli evraklar kaybolabilir. Bu şekilde daha güvenli olacaktır. Önemli evrak rafı kapaklı ve kilitli bir raf da olabilir. Kilit tedbir amacı ile kullanılabilir.

Bölüme Özel Ayrılmış Raflar

Bir ofis içinde farklı departmanlar olabilir. Açık ofis sistemlerinde buna sıklıkla rastlanır. Her departmanın bir arada olduğu açık ofis sistemlerinde raflar bölümlere göre ayrılabilir. Her bölüm kendine ayrılmış rafı kullanır. Böylece ofis içerisindeki karmaşa da ortadan kalkmış olur. Farklı renklerde raflar kullanılarak departmanların rafları belirlenebilir. Ayrıca rafa ait olduğu deprtmanın ismi de yazılabilir.

Çalışanlara Özel Ayrılmış Raflar

Raflar çalışanlara kişisel olarak da ayrılabilir. Her çalışan kendi dosyalarını kendi rafına koyar. Böylelikle o çalışanın yaptığı işe yönelik dosya o rafta bulunur. Ofis çalışanları da bu durumdan haberdar olacağı için aranılan dosya veya evrak hemen bulunur. Bu şekilde ofis dağınıklığı da önlenmiş olur. Her çalışan kendi rafının düzeninden sorumlu olur.

Kırtasiye Malzeme Rafları

Ofislerde kullanılması tavsiye edilen bir diğer raf da kırtasiye rafıdır. Kırtasiye malzemeleri ofis ortamlarında en çok kullanılan malzemelerdir. Bu malzemelerin kaybolmasını engellemek ve bir arada bulunmalarını sağlamak gerekir. Bu tip malzemelerin bir arada olması iş gücü kaybını engeller ve zamandan tasarruf sağlar. Kırtasiye malzemelerinin sağa sola dağılmaması için böyle bir raf tasarlanabilir.

Arşiv Rafları

Arşiv Rafı

Arşiv rafları her ortama tavsiye edilen rafların başında yer almaktadır. Arşiv rafları kullanılmayan ama saklanması gereken dosyalar için var olmalıdır. Ofis ortamlarında mutlaka dosyaların arşivlenmesi yapılır. Bu arşiv dosyaları normal dosyaların arasından ayrılıp kendine ait olan rafa kaldırılmalıdır. Karışıklığa sebebiyet vermemek adına arşiv rafları ayrılmalı ve arşiv rafı diye de özellikle belirlenmelidir.

Dinlenme Alanına Koyulmuş Raflar

Dinlenme alanları her ofis ortamında olması gereken alanlardır. Dinlenme alanlarında çalışanlar dinlenme saatlerini geçirip kahvelerini içebilirler. Bu tip alanları hem daha fonksiyonel yapmak hem de şıklık katmak için raf sistemleri kurulabilir. Bir veya birden çok koyulacak rafları çalışanlar kullanabilir. Çalışanların özel ihtiyaçları için koyulmuş olan bu raflar onları memnun ve motive eder.

Mutfak Alanı Rafları

Her ofis ortamında küçükte olsa bir mutfak alanı bulunur. Bu mutfak alanında çalışanlar için koyulmuş çay ve kahve makineleri, sabah kahvaltı edebilecekleri küçük bir masa veya küçük bir mikrodalga fırın bulunabilir. Küçükte olsa işe yarayan bu mutfak alanlarını daha da kullanışlı yapabilmek adına raf kullanılabilir.

  • Bu raflar mutfak eşyalarını koymak içindir.
  • Çalışanlar kişisel ya da ortak kullandıkları eşyalarını bu raflara koyabilir.
  • Mutfak alanına koyulacak olan raf ortama daha sıcak bir hava katar.
  • Kendilerini sıcak bir ortamda hisseden çalışanlar motive olur.

Ofis ortamlarında raf her yerde her şekilde değerlendirilebilir.

Kahve Rafı

Bir ofisin olmazsa olmazı kahvedir. Gün içerisinde sürekli masa ve bilgisayar başında çalışan insanlar kendilerini kahve ile motive ederler. Kahvenin enerji verici ve uyarıcı etkisinden faydalanırlar. Kahvesiz bir ofis ortamı düşünülemeyeceğinden ofislere tavsiye edilecek bir diğer rafta kahve rafıdır. Ofis yöneticilerinin çalışanlar için çeşit çeşit kahvelerle doldurduğu bir ofiste çalışmayı herkes ister. Bu gibi küçük güzellikler çalışanı motive eder. Her sabah işe bugün hangi kahveyi içsem diye gelen çalışanlar başarı yüzdesini artırabilirler. Ofis ortamına yerleştirilecek bir kahve rafı ofisin verimliliğini de artıracaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu