Raf Sistemleri Ve Depolama Sistemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
İyi tasarlanmış ve kaliteli raf sistemlerinin kullanılması, depolama ve teşhir alanlarının dikey olarak büyütülmesini ve böylece her metrekare alandan en yüksek verimin alınmasını sağlar. İşletmelerin ve depoların tavan yüksekliğine göre belirlenecek ölçülerdeki gelişmiş raf sistemleriyle alanların kullanım kapasitesi artırılabilir.
Modern Raf Sistemleri içinde farklı ihtiyaçlar için kullanılabilecek çok sayıda raf sistemi ve depolama seçeneği bulunur. Bu ürünler içinden her iş için en doğru seçimlerin yapılması gerekir. Aksi halde zaman içinde istenen depo verimliliğine ulaşılamaz ve sistemlerin yenilenmesi gerekebilir.
Doğru Raf Sistemlerinin Tespiti İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Raf ve depolama sitemleri seçilirken depolanacak ürünlerin ağırlığı ve büyüklüğü, sistemlerin işletme bütçesine getireceği maliyet, dayanıklılık, zaman içinde ortaya çıkabilecek olası ihtiyaçlar ve benzeri kriterle dikkate alınır.
Raf sistemlerin tavana kadar ya da tavana yakın bir seviyeye kadar yükselmesi, alanın en verimli şekilde kullanılmasını sağlar. Böylece daha dar alanlarda daha çok ürün depolanması mümkün kılınır.
Raf sistemlerinin tasarımı, üretimi ve kurulumu günümüzde bir uzmanlık dalı haline gelmiştir. İndirim marketleri, süpermarketler, toptan satış marketleri ve farklı konseptteki market ve mağazalara özel raf sistemleri üretilir. Sadece depolar için hazırlanan sistemler de pek çok çeşitte üretilir. Bu nedenle seçim yapılırken Modern Raf firmasından uzman görüşü alınması mümkündür. Firmanın profesyonel çalışanları ve tasarımcıları işin niteliğine uygun tavsiyelerde bulunacaktır.
İyi Bir Raf Sisteminde Bulunması Gereken Özellikler
İyi ve ihtiyaçlara cevap verecek bir raf sisteminde bulunması gereken özellikler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Kaliteli malzeme ile üretilmelidir.
- Şık ve kullanışlı bir tasarıma sahip olmalıdır.
- Dayanıklı ve uzun ömürlü olmalıdır.
- İşletmenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte olmalıdır.
- Alanların dikey olarak verimli şekilde kullanılmasını sağlamalı, alandan tasarruf etmelidir.
- İşletmelerin bütçesine mümkün olan en az maliyeti getirmelidir.
- Montajı ve demontajı pratik olmalıdır. Gerektiğinde bir yerden bir yere taşınması mümkün olmalıdır.
Sayılan özelliklere sahip raf sistemleri işletmelerin ürünlerinin sağlıklı şekilde korunmasını ve depolanmasını sağlar. Mağaza ve marketlerde müşterinin ürünlere rahatça ulaşımı da kolaylaşır. Ürünler raflarda doğru şekilde kategorize edilebilir.
Değişen İhtiyaçlara Göre Geliştirilecek Raf Sistemleri
İşletme ve kuruluşların zaman içinde büyümesi, farklı ürünleri satış yelpazesine eklemesi gibi durumlarda raf sistemlerinin büyütülmesi, kapasitenin yükseltilmesi gerekebilir. Bazı raf sistemleri bu konuda daha önemli avantajlar sunar. Raf aralıklarının daraltılıp genişletilmesi, yüksekliğin ayarlanması, yeni rafların eklenmesi mümkün olur. Bu tip sistemlerin kullanılmasında fayda vardır. Çünkü bu tip kolaylıkları sunamayan sistemler, ihtiyaca cevap veremedikleri noktada tamamen yenilenmelidir. Bu halde işletmeye daha fazla masraf çıkacaktır.
Raf Sistemlerinin Çeşitleri Nelerdir?
Raf sistemleri işletme, kurum ve kuruluşların farklı ihtiyaçlarına cevap vermek üzere farklı tasarımlarla üretilir. Mesela bir arşivde klasör ve belgeler için kullanılacak raf sistemi ile ağır tonajlı malzemelerin istifleneceği süpermarket rafları arasında önemli farklar bulunur. Teknolojinin gelişmesiyle raf ve depolama sistemlerinde de yenilikler yapılmış, yeni fikirler uygulamaya geçirilmiştir.
Daha az insan gücüyle daha çok iş yapılmasını sağlayan, kolay taşınan, mekanizmalara sahip sistemler pazarda daha çok aranır olmuştur.
Günümüzde kullanılan raf ve depolama sistemleri şu şekilde sınıflandırılabilir:
- Metal raf sistemleri
- Katlı raf sistemleri
- Kayan raf sistemleri
- Sırt sırta raf sistemleri
- Konsol kolu olan raf sistemleri
- Giyim mağazalarında kullanılan açık raf sistemleri
Sayılan sistemler içinde ihtiyaca uygun şeklide kullanılabilecek birçok çeşit de bulunur. Ürünlerin taşınması konusunda kolaylık sağlayan paletlerin kullanılması da tavsiye edilir. Bu paletler rafların içerisine sokularak her yükseklikteki ürün alınıp taşıma araçlarına transfer edilebilir. Böylece bir taraftan iş gücünden ve zamandan tasarruf edilmiş, diğer yandan iş performansı artırılmış olur.
Raf Sistemlerinin Montaj İşlemleri
Raf sistemlerinin kurulumunun ve montajının yapılması teknik beceri, bilgi ve birikim ister. Montaj işlemlerinin bu konuda gerekli uzmanlığı kazanmış kişiler tarafından yapılması önemlidir. Özellikle büyük kapasiteli sistemlerin kurulumu için hem yoğun emek hem de geniş zaman gerekecektir.
Raf sistemlerinin montaj işlemleri genellikle bu sistemleri satışa sunan firmalar tarafından yapılır. Kurulan sistemin sağlamlığı ve güvenli kullanım özelliğine sahip olması için sistemlerin satın alınacağı firmanın iyi seçilmesi önem arz eder. kaliteli ürün ve profesyonel kurulum hizmeti bir arada olmalıdır. Bu alanda ürün ve hizmet sunmak için gerekli sertifikaların ve belgelerinde alınmış olması şarttır. Kaliteli ve güvenli montaj hizmetleri konusunda Modern Raf firmasından destek alınabilir.
Depolama Raf Sistemleri Hangi Alanlarda Kullanılır?
Depolama raf sistemleri ürünlerinin depolanmasını gerektiren her alanda ve her sektörde kullanılabilir. Mesela bozulabilir gıdaların satışının yapıldığı alanlarda bulunması gereken soğuk sistemlerle uyumlu hale getirilen özel raf sistemleri kullanılabilir.
Süpermarketler, toptan satış mağazaları, beyaz eşya ve elektronik mağazaları, giyim mağazaları, manav reyonları, şarküteri reyonları ve daha pek çok farklı alana özel tasarlanmış sistemler mevcuttur. Yapılan işe uygun çözümler sunan raf sistemlerinin seçilmesi önemlidir. Doğru sistemin hangisi olduğu konusunda fikir almak için Modern Raf firmasının uzman personelinden fikir alınabilir. Bunun için hangi sektörde hangi tür iş yapıldığı konusunda gerekli bilgilerin verilmesi yeterli olur.
Raf Sistemlerinin Seçimi
Raf seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri personelin ve müşterilerin ürünlere kolayca ulaşımını sağlayacak sistemlerin seçilmesi gereğidir. Paletli sistemlerle ürünlere ulaşılabilmesi, bulunduğu yerden alınıp lojistik araçlarına konulması gibi özellikler rafların kullanımını kolaylaştırdığı gibi kalitesini de artırır. İçine girilebilir nitelikteki raflar da tercih edilecek raf türlerindendir.