Doğru Depo Rafı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Depolarda stoklanan ürünlerin dikey olarak yerleştirilmesini ve böylece yerden tasarruf edilmesini sağlayan raf sistemleri pek çok çeşitte üretilir ve piyasaya sunulur. İş sahiplerinin ve yetkililerin depolar için raf seçimlerinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur.

Seçim yapmak için öncelikle modern raf sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Ardından depolanacak ürünlerin boyutu ve ağırlığı gibi nitelikleri göz önüne alınarak seçim yapılmalıdır.

Ebat ve tonaj bakımından büyük olan beyaz eşyaların konulacağı raflarla tekstil ürünlerinin konulacağı rafların aynı olması beklenemez. Sektörlerin ürünlerine ve ihtiyaçlarına yönelik üretilmiş farklı tasarım ve özelliklerde raf sistemleri Modern Raf web sitesinde bulunabilir.

Depolanacak Ürünlere Uygun Raf Sistemleri

Dar alanların bile maksimum kapasiteyle kullanma imkanı sağlayan raf sistemleri seçilirken Modern Raf firmasının uzman ve tecrübeli çalışanlarından yardım alınabilir. Faaliyet gösterilen sektör, iş kolu ve depolanan malların özellikleri bildirildiği takdirde mevcut raf sistemleri içinde işe en uygun olanlardan alternatifler sunulacaktır.

Depolanan ürünlerin paletli, kutulu ya da parça parça girip çıkması doğru seçimi etkileyecektir. Bazı derinlemesine raf sistemlerinde tüm ürünlere ulaşım aynı derecede kolay olmayabilir. Eğer işletme sistemi ilk giren ürünün ilk çıkması (FIFO çalışma sistemi) şeklinde çalışıyorsa bu tip derinlemesine raf sistemleri doğru bir tercih olmayacaktır.

Doğru Depo Rafı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Günümüzde En Çok Kullanılan Raf Sistemleri

Kullanım alanına ve ihtiyaçlara göre birçok farklı raf sistemi tasarlanmış ve üretilmiştir. Firmaların ihtiyaçlarına göre bu sistemlerde sürekli yenilikler de yapılır. Mekanizmaların yoğun kullanıldığı pratik sistemler iş gücüne ihtiyacı azalttığı için daha çok tercih edilir. Paletli raf sistemleri de benzer sebeplerle sıklıkla tercih edilir.

Genel olarak raf sistemlerinin çeşitleri aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:

  • Katlı raf sistemleri
  • Sırt sırta raf sistemleri
  • Kayan raf sistemleri
  • Konsol kolu olan raf sistemleri
  • Ahşap raf sistemleri
  • Metal raf sistemleri
  • Askı raf sistemleri

Hizmet verilen iş kolunun özelliklerine, depolanacak malzemelerin büyüklük ve ağırlığına, depoya giriş yapan ürünlerin sirkülasyonuna ve benzeri faktörlere göre bu sistemlerden biri seçilebilir. Depolanan ürünlerin lojistiğinin sağlanması için palet kullanımının entegre edilmesi de önemli bir ihtiyaçtır.

Sırt Sırta Raf Sistemlerinin Avantajları

Sırt sırta raf sistemleri piyasada sıklıkla tercih edilen modellerdir. Bu tercihin sebebi rafların alandan tasarruf sağlamasıdır. İki raf sırası arasında boş alan bırakılmadığı için birim alandan daha fazla faydalanmak mümkün olur. Bu tip raflarda palet yüksekliği diğer modellere göre en az iki kat daha fazladır.

Sırt sırta raf sistemleri sunduğu avantajlar nedeniyle firmalar tarafından da önerilir. Ancak kullanılacak alanın genişliği, raflarda tutulacak ürünlerin hacmi, ürünün yapısı, saklama süreleri, ürünlerin giriş ve çıkış zamanları da dikkate alınarak en doğru seçim yapılmalıdır.

Askı Raf Sistemleri ve Kullanım Alanları

Askı raf sistemleri giyim sektöründe hizmet veren mağazalarda ve depolarında tercih edilen modelleridir. Ev tekstili gibi alanlarda da kullanılabilir. Ürünlerin kırışmaması ve zarar görmemesi için askı raf sistemleri tercih edilir. Beklenen bu faydalar rahatça sağlanır.

Rafların Ayarlanabilir Olmasının Önemli

Raf sistemlerinin yüksekliğinin, raf aralıklarının ayarlanabilir olması önemlidir. Zaman içinde değişen ihtiyaçlara, depolanan ürünlerin farklılaşmasına ayarlanabilir raflarla çözüm sağlanabilir. Ayrıca kolay taşınabilir raflar da iş sahiplerine kolaylık sağlar.

Zaman içinde işletmeler büyüyebilir ve depolama ihtiyaçları değişebilir. Bazen farklı ürünlerin depolanma ihtiyacı da doğabilir. Böyle durumlar için rafların yerlerinin değiştirilmesi, raf aralıklarının ayarlanması, yeni rafların alınıp öncekilere monte edilmesi gerekebilir. Dolayısıyla esnek kullanım imkanı sunan raf sistemleri tercih edilmelidir.

Doğru Depo Rafı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Raf Sistemlerinin Montajı ve Demontajı

Depolarda kullanılacak raf sistemlerinin montajı ve gerektiğinde demontajı kolay yapılabilir olmalıdır. Zaman içinde bazı rafların deponun farklı yerlerine taşınması ya da depodan çıkarılması gerekebilir. Pratik şekilde sökülüp takılabilen raflar tercih edilirse birçok problemin önüne geçilmiş olur.

İyi tasarlanmış, kaliteli malzemelerle üretilmiş, sağlam mekanizmalı rafların kurulumu daha pratik olacaktır. Yine de montaj işlemleri bu konuda uzmanlaşmış teknik bilgi ve beceriye sahip kişiler tarafından yapılmalıdır.

Modern raf firmasından satın alınan rafların kurulumu firmanın uzman personeli tarafından yapılacaktır. Satış öncesinde ilgili personel kurulum yapılacak depoları ücretsiz keşif hizmetiyle ziyaret edecek ve ihtiyaçları yerinde görerek özel tasarımlar yapar. Satış sonrası hizmetler kapsamında ilerleyen zamanlarda da uzman personelden yardım alınabilir.

Montaj konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmayan kişiler tarafından yapılacak işlerde raflar yeterince sağlam olmayabilir. Bu da iş kazalarına ya da ürünlerin zarar görmesine neden olabilir.

Yüksek Raflara Erişim Nasıl Sağlanır?

Raf sistemlerinin kullanılış amacına uygun olarak depoların dikey olarak maksimum kapasitede kullanılmasına yönelik tasarımlar yapılır. Tavana kadar yükselen rafların kullanılması teşvik edilir. Gerçekten de yüksek raflarla ekstra depolama alanları oluşturulmuş olur.

Bahsi geçen yüksek raflara ürünlerin yerleştirilip alınması zor gibi görünebilir. Ancak günümüzdeki teknolojik imkanlarla donatılmış modern raf sistemleri gerekli kolaylıkları sağlar. Palet sistemleri kullanılarak ürünlerin yüksek raflara yerleştirilmesi gayet pratik şekilde gerçekleştirilir. Asansörlü sistemlerle paletler istenen raf hizasına çıkarılır ve gerekli işlem yapılır.

İnsan gücünün bu tip işlemlerde kullanılmaması hem iş güvenliği açısından hem de daha az elemanla daha çok iş yama imkanı vermesi açısından önemlidir.

Depolama Raf Sistemlerinin Fiyatları

Depolama raf sistemlerinin sayısı, yüksekliği, raf sıklığı, paletli sistemlerin varlığı, sahip olduğu mekanizmalar ve benzeri özelliklere göre fiyatlar belirlenecektir.

Raf sistemleri satın alınmaya karar verildiğinde iyi bir piyasa araştırması yapılarak fiyat kalite performansı yüksek ürünler seçilebilir. Modern Raf firmasının kaliteli ürünleri incelenerek uygun fiyat avantajları ile satın alınabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu