Trend

Market Raf Düzeni Nasıl Olmalı?

Mağaza içi satışlarda her şeyden önemlisi raf düzenidir. Ürününüzü sattıracak da var olan satışları artıracak olan da yine rat sistemleridir. Üstünkörü düşünüldüğü zaman basit gelse biraz daha detaylı düşününce gerçekten de bunun önemli bir konu olduğunu göreceksiniz.

Raf düzeninin önemini basit bir örnekle açıklayacak olursak: Bir markete girdiniz ve aylık ev alışverişinizi yapacaksınız. Girdiğiniz markette ürünler çok sıkışık alanlara yerleştirilmiş, ulaşamayacağınız kadar yüksekte ya da raflarda kırılmalar, bozulmalar var ve bu durum ürünlere ulaşmanızı engelliyor. Böyle bir durumda belki ihtiyacınız olan ürünü bile almaktan vazgeçebilirsiniz ve bir sonraki alışverişinizde bu marketi kullanmayabilirsiniz.

Mağaza Raf Sistemleri

Elinizde bir liste olsa da yine de alacağınız çoğu şeye markette karar verirsiniz. Ürünlerin yerleşimi ya da aldığınız ürünün yanındaki herhangi bir ürün başka bir ihtiyacınızı aklınıza getirebilir. Belki de sırf ilginizi çektiği için ürünü almak isteyebilirsiniz. Bu duruma sebep olan da yukarıdaki örneğin düzeltilmiş halidir. Rafların düzeni ve ürünün teşhiri günümüzde sayıları gittikçe çoğalan süpermarketlerde büyük bir öneme sahiptir.

Raf Modelleri Ürünleri Nasıl Farklılaştırır?

Daha önce alacağımız ürünlere markette karar verdiğimizden bahsetmiştik. Liste çıkarmadan gitmişsek ve alacaklarımız aklımızda ise market içerisine girdiğimizde bunları unutmamız da muhtemeldir. Alışverişi tamamlayıp kasaya gidene kadar ise büyük oranda alışverişi tamamlamış olduğunuzu düşünüyorsunuz ve ürünleri kasadan geçirirken aslında ihtiyacınız olmayan şeyleri de aldığınızı görüyorsunuz. Bu duruma sebep olan ise çelik raf sistemleridir.

Ürünlerin daha çeşitli, ihtiyaca yönelik ve albenili göstermesini sağlayan rafların dizaynı, şıklığı ve kalitesidir. Burada da bir örnek verecek olursak diyelim ki deterjan alıyorsunuz ve duvar reyon rafında havlu, çarşaf ve yastık kılıfları görüyorsunuz. Artık eskileri sürekli yıkamak yerine bu yenileri yıkamak daha iyi olmaz mıydı? Hemen atıyoruz alışveriş sepetine.

Mağaza Rafları

Birbirini tamamlayan ya da başka bir ürünün satışını ön plana çıkaran şüphesiz ki raf sistemleridir. Rafların arasında gezerken orta yerde bir orta reyon görürsünüz ve bir bakmışsınız ki aldığınız ürünün bir başka markası indirimli olarak orada duruyor. O reyon orada olmasa sizin bu indirimli üründen haberiniz bile olmayacaktı.

Farklı Raf Modelleri Nasıl Kullanılmalı?

Eğer ürünlerinizi satmak ya da ürünlerinizin satışını artırmak istiyorsanız ve bunlar belli ürünler ise diğer raf sistemlerinden farklı sistemler kullanmanız gerekmektedir. Kullanacağınız market raf modelleri ürünü belirgin kılmalı ve dikkat çekmelidir. Bu durumda ise raf sistemleri kadar ışıklandırma da önemlidir.

Raf Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

1- Mağaza İle Uyumlu ve Estetik

Marketinizi açmaya karar verdiniz ve harika bir dekorasyonu olsun istiyorsunuz. Burada kendinizin görünüşünden ziyade müşterilerinizin hoşuna gideni ve kolaylık sağlayan tasarımları seçmeniz gerekmektedir.

Mağazanızın duvar ve zemin renklerine göre ayrı raf sistemi modelleri seçmeniz gerekmektedir. Açık renkli duvar ve zemine sahipseniz çelik raf sistemlerini, koyu renge sahipseniz ahşap ya da plastik raf sistemleri daha doğru bir tercih olacaktır.

2- Kalite ve Sağlamlık

Özenle seçtiğiniz raf sistemlerinin sürekli size sorun çıkarmasını istemezsiniz. Evet, belki de en güzel görünen ürünleri seçtiniz ama malzemeleri yerleştirince bir baktınız ki seçtiğiniz raf sistemi ürünleri tartmıyor. Bu hem çalışanlarınız hem de müşterileriniz açısından tehlike arz etmektedir. Aynı zamanda maliyetli olacaktır. Sürekli ürünleri yenilemek size de ayrıca bir maliyet olacaktır.

Market Rafları

3- Doğru Yer Doğru Ekipman

Her raf sisteminin farklı bir kullanım amacı vardır. Satışını yaptığınız ürününüzün boyutu, ağırlığı ve türü raf sistemini konusunda yapacağınız seçimleri etkilemektedir. Manav reyonunuz için ayrı, elektronik malzemeler için ayrı, mutfak araç gereçleri için ayrı raf sistemleri gerekmektedir.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu