Güvenli Site ve Güvenli Alışveriş Nedir?

Son yıllarda internetin hızlı gelişimi ile birçok insan varlığını internet camiasında göstermek için adeta birbirleriyle yarışıyor. Bu yarışanlar arasında elbette ticaretle ilgilenenler de var. Bir depo ve bir de fiziksel mağaza açmak yerine depoyla beraber internet ortamında mağazasını açarak bütçesini daha verimli kullanmış oluyor.

Bu gelişim ise en çok güvenlik konusunu devreye sokuyor. İnsanlar “Güvenli site nedir?” ya da “Güvenli alışveriş siteleri hangileridir?” gibi araştırmalar yapıyor. Her ne kadar güvenli ve sorunsuz ticaret gerçekleştirenler olsa da ne yazık ki bu durumdan faydalanmak isteyenler de var.

Güvenli Site

Güvenli Site Nedir?

Alışverişin güvenli olduğu sitelerde, site isminin yazdığı yerde SSL sertifika bilgileri bize alışveriş güvenli olduğunu göstermektedir. Yine adresin yazdığı yerde yazının solunda yeşil bir asma kilit olması gerekmektedir. https’teki “s” ise sitenin her dilde güvenli olduğunu temsil etmektedir. https’te bulunan s’nin bir diğer anlamı ise siteye verdiğiniz herhangi bir bilginin kesinlikle şifreler ile korunduğunu da ifade etmektedir.

SSL Sertifikası Nedir?

SSL sertifikası kullanan bir web sayfası, bilgilerin şifreli bir şekilde gönderilmesini sağlar ve gönderilen bilgi yalnızca doğru adreste açılabilir. Bilgiler gönderilmeden önce otomatik olarak şifrelenir ve sadece doğru alıcı bu şifreyi açabilir. Her iki tarafta da doğrulama işlemi yapılarak işlemin bütünlüğü ve gizliliği korunmuş olur. Eğer ki şifre güvenli kaynağa erişmeden başkasının eline geçerse bu şifrenin çözülmesi hem yıllar alır hem de maliyeti yüksek olur.

Güvenli Alışveriş Nedir?

Bunun cevabı aslında oldukça basit: İnternet üzerinden gerçekleştirdiğimiz alışverişlerde özzel bilgilerimizin korunması ve dolandırılmaya karşı güven içinde olmamızdır. Aslınd kabaca açıklaması bu şekilde diyebiliriz.

Bir diğer önemli soru ise şu: “Nasıl güvenli alışveriş yaparım?”. Elbette bunun için dikkat etmeniz gereken bazı durumlar var:

  • Güvenli Alışveriş
    SSL Sertifikası: Güvenli alışverişin ilk adımı olan SSL sertifikasının önemini artık biliyorsunuz.
  • Google kullanın: Aslında arama motoru olarak sadece Google değil, Yandex ve Bing gibi arama motorlarını da kullanabilirsiniz. Yeter ki daha önce kullandığınız ve güvendiğiniz bir arama motoru olsun.
  • Çok ucuz fiyatlara hemen inanmayın: Piyasa değerinin aşırı derece altında olan ürünlere dikkat edin. Mümkünse alışveriş yapacağınız ürünle ilgili piyasa araştırması yapın.
  • Sitenin iletişim bilgilerine bakın: Sitenin künye ya da iletişim bilgilerini inceleyin. Gerekiyorsa iletişim numarasını arayıp bilgi alınç
  • 3D Secure şifrelemesi: Kredi ya da banka kartınızla yapacağınız alışverişlerde 3D Secure şifrelemesini kullanın. Bunun nedeni ise telefonunuza tek kullanımlık bir şifre gelmesi ve sizin dışınızda kimsenin hiçbir şekilde ödeme yapamamasıdır.
  • Sadece kapıda ödeme seçeneği varsa dikkat edin: Alışveriş sitelerinde genelde birden fazla ödeme şekli karşınıza çıkar. Fakat dolandırma amacında olan sitelerde genelde sadece kapıda ödeme vardır.
  • Ortak bağlantılardan uzak durun: İnternet kafe, havalimanı gibi internet bağlantılarının ortak kullanıldığı yerlerde dikkatli olun. Bu bağlantıların güvenliği oldukça düşüktür.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu